Personalitati Periculoase – Joe Navarro
O carte interesanta, poate si utila multora, mai ales celor creduli. Fostul agent FBI Joe Navarro face o trecere in revista, intr-o scriere foarte accesibila, lipsita de jargonul stiintelor sociale, a personalitatilor care pot crea probleme in cazul unei interactiuni de orice fel.
In lume exista doua feluri de oameni: cei care iti umplu paharul si cei care ti-l golesc – Joe Navarro
Cartea Personalitati Periculoase este valoroasa deoarece ii ajuta pe cititori sa inteleaga ca, atunci cand au de-a face cu una dintre aceste personalitati periculoase, chiar si intamplator, exista sansa sa le cada victime. Acesti indivizi sunt atat de viciosi si de cruzi , incat ne fac sa ne simtim raspunzatori de suferinta pe care o provoaca, ramanand impenetrabili la orice incercare de schimbare a teperamentului lor nociv.
Punctul lui Borkmann
O parafraza a regulii lui Borkmann (Punctul lui Borkmann – Hakan Nesser) – carte citita intr-un weekend ploios.
In orice situatie exista un punct dincolo de care nu mai avem nevoie cu adevarat de nicio informatie in plus. Cand ajungem in acel punct, deja stim suficient de mult ca sa rezolvam problema si nu avem nevoie de nimic altceva decat de un pic de bun simt.
Un om inteligent ar trebui sa sesizeze momentul in care a fost atins acel punct sau, mai degraba, cand a fost depasit. Un prost va continua sa acumuleze informatie fara rost.
Fata Disparuta – Gillian Flynn
Un roman politist psihologic, care incepe interesant dar sfarseste rasuflat, datorita lungirii excesive a actiunii si rasturnarilor de situatie (mult) prea dese.
Pe de alta parte, scrierea are nerv, e savuroasa, presarata destul de des cu injuraturi sexuale si descrieri asijderea. Da o nota de real in zugravirea unei casnicii.
“Fata disparuta” este, evident, scrisa de Gillian Flynn, o femeie care pare ca a avut/are ceva probleme psihice, in special de raportare la realitate. O recomand tuturor feministelor convinse de faptul ca o fata desteapta se poate pisa din mers pe toti barbatii (poate chiar sa-i omoare, daca are chef), fara ca macar sa-si ude pantofii.
Asa e, vrabia malai viseaza. 😉
Jonathan Franzen – Libertate
Impresionant roman psihologic, “Libertate” prezinta o alta fateta a realitatii, o lume in care lucruri aparent marunte ating dimensiuni hiperbolice, in mintea unor personaje depresive (pe alocuri chiar cu accente psihopate), normalitatea acceptata de societate dovedindu-se insuficienta.
Jonathan Franzen reuseste sa traseze tuse extrem de groase prin accentele sexuale grotesti uneori, dar mai pline de viata decat realitatea multora, precum si prin fantastica incarcatura de ura sau iubire a unor fraze aparent banale, pe indelete explicate in sistemul de valori al protagonistilor.
stieg larsson trilogia millenium
N-am ascuns niciodata ca-mi plac romanele politiste de “moda veche”, in stilul Agatha Christie sau Georges Simenon, lucrari care dau o stare de liniste si de lucru judicios al celulelor cenusii. Actiunile romanelor moderne sunt prea pline de-o violenta mult prea exhibata pentru a mai putea alege ceva inteligent dintr-o carte.
Una dintre exceptii (sunt mai multe carti ale nordicilor care se inscriu in aceasta categorie) este Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson, despre care puteti citi mai multe in articolul de pe goingout.ro. E o serie bine scrisa, plina de mister, suspans si creier pus la contributie. Recomandata.
Sylvia Day – Crossfire
Sylvia Day este o autoare din Statele Unite care scrie carti sub pseudonimul S. J. Day sau Livia Dare
Mediocra mai sus amintita este autoarea unei serii erotice care a ajuns bestseller international – Crossfire – carte e a fost tiparita in peste 6 milioane de exemplare. Prima carte din serie, Atractia, a fost publicata in peste 40 de tari. Sylvia Day a reusit sa publice pana acum peste 20 de romane ce au ajuns foarte repede pe primele locuri in New York Times. Cartile scrise de ea au primit foarte multe premii si au generat castiguri impresionante. Inainte de a citi mai departe, trebuie sa stiti ca aceasta serie este o concurenta directa a cartii “Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Se spune chiar ca seria Sylviei a depasit cu mult in vanzari si profit Fifty Shades of Grey.